Kdo by odolal činčilýmu upřenému pohledu. Jejich krásně hebká srst láká k pomazlení. Zdání ale klame, činčila rozhodně není žádné mazlící zvířátko a ani mazlíček pro malé děti. Zní to krutě, ale je to tak. Činčila má ráda svůj osobní prostor a velký výběh. Časem si ovšem přivykne a sem tam i „pomazlí“. Jsou to společenská zvířata, a proto je lepší chovat je alespoň v páru. Nemyslete si, že stačí koupit malou klec a hurá domů. Činčila je velmi akční zvířátko a potřebuje mít spoustu prostoru k pohybu. Nejvíce spokojená bude, pokud ji budete v bytě pravidelně pouštět z klece (nejlépe ve velikosti šatní skříně) ven. Krmící se činčila.jpgStačí jedna místnost, kde bude mít činčila možnost skákat přes a na překážky a nejlépe s nábytkem u kterého vám nebude vadit, že vám ho ohlodá. Pokud máte lehký spánek, umístěte činčily co nejdál od ložnice. Jsou to totiž noční tvorové a přes noc umí udělat pěkný hluk, zatímco přes den spokojeně spí.
Činčila je velmi čistotné zvíře, které se pravidelně koupe. Ale pozor, NE ve vodě! Ke koupání jim slouží speciální písek. Nemají roztoče a i díky tomu jsou vhodné pro většinu alergiků (zdůrazňuji slovo většinu, ukázalo se, že manžel je bohužel alergický). Klec by měla být umístěna na suchém místě bez průvanu (jsou velmi náchylné na nachlazení), v ní by měla být napáječka na vodu, miska na krmení a jesličky na seno. Neměly by chybět větve (nejlépe ovocných stromů) o které si činčily brousí zuby a skáčou po nich. Koupání činčily.jpgJsou to býložravci, kteří potřebují mít neustále k dispozici potravu, mimo jiné také z důvodu broušení zubů, které jim jinak velmi rychle přerůstají. Základem je kvalitní luční seno a zelené peletky (speciální granulky). Při koupi si ale dejte pozor. Velmi často se prodávají zelené peletky ve směsi s jinými semínky a oříšky. I když je obal označen jako potrava vhodná pro činčily, není tomu tak. Kromě zelených peletek jim jiná semínka nedávejte. Jsou velmi nebezpečná, vedou ke zbytnění jater, což nakonec vede k předčasné smrti.
Jestliže vám nevadí, že činčila nebude poslouchat na slovo a nebude se mazlit, kdykoliv si zamanete, může se stát vašim miláčkem. S činčilami si užijete spoustu zábavy, stačí je jen vypustit a pozorovat při skotačení.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup